Представете се и получете точка

  1. Здравейте!

    Това са форумите на курса ни и те са важна част от него. През семестъра ще ги използваме за най-различни неща – от въпроси по домашните, през интересни неща за споделяне, до дискусии по разни теми, за които не е имало време на лекциите и прочее.

    Смятам, че в нашия занаят сме много облагодетелствани да имаме силна общност. Това е нещо важно и ценно, но и нещо, за което трябва да работим активно.

    За да се опитаме да разчупим леда както между вас и нас, така и между вас самите и да направим първи стъпки към създаване на наше собствено community, ви предлагаме да направите следното:

    Представете се в тази тема и кажете нещо за себе си. Например - от колко време се занимавате с програмиране, защо се занимавате с програмиране – как започнахте, какви езици/технологи познавате/харесвате/използвате/мразите, защо записахте курса, как ви се сториха циркаджиите от уводната лекция :) и каквото друго ви хрумне. Чувствайте се свободни да пускате линкове към лични сайтове, блогове, профили или каквото ви е на сърце.

    В замяна, ние ще ви дадем една точка – валутата на курса :)

    Допълнително и важно – снимките правят сайта далеч по-добро преживяване - другите (и ние) могат бързо да направят връзката между вас и account-а ви в сайта. Ако сложите снимка, ще получите още една допълнителна точка, така че ви напомняме – качете си аватар :)

    Въпреки, че не присъствах на уводната лекция, за да дам пример, започвам със себе си :)

    Занимавам се с програмиране от доста време. Започнах с курс по C++ през 2001 г. В професионално отношение ми се събират вече към 15 години програмиране, прекарани в писане на какво ли не – от Windows десктоп приложения на C++, UNIX daemon-и на C, жонглиране с VoIP, SMS messaging, администрация на сървъри, премного уеб (на PHP) и какво ли още не. Сблъсквал съм се с една купчина езици за програмиране и технологии, къде в професионален план, къде любителски – до голяма степен и благодарение на ФМИ. През последните 10 години съм се занимавал основно с "full stack" уеб програмиране – от компилация на уеб сървъра, инсталация и настройка на операционната система, до писане на CSS и хватки във Photoshop. Склонен съм да си призная октрито и че съм избълвал значително количество PHP код през годините :) От 2009 г. скочих в света на Ruby и уеб с Ruby on Rails и оттогава съм един по-щастлив човек :) Благодарение на Стефан, който ме запали и привлече, няколко години водих и курса "Програмиране с Ruby" във ФМИ. В последната година, заедно със Стефан и Лъчо се оптиваме да направим живота на счетоводителите по света по-лек с Receipt Bank. Там се борим с какви ли не предизвикателства, по всички нива на техническия и организационния стек. Едно от тези неща е machine learning-а, който грабна дори моя интерес.

    През годините съм отделял значително време на различни обществено-полезни каузи, които по някакъв начин са свързани с техническите ми умения. Част съм от фондация Общество.бг, съучредител съм на фондация Отворени медии, бях част от Europe Code Week, организирам Rails Girls Sofia, движа Rails Girls Sofia study groups, част съм от екипа на Банско филм фест.

    Преди да пипна компютър, в ръката ми имаше поялник. Обичам да правя неща с ръце, обичам да се цапам, обичам да разнищвам бъгове, обичам да обяснявам, обичам да се движа и определено не обичам да не правя нищо. Ще ме видите по-скоро претоварен, отколкото без работа. В тази връзка, ако някой все още се колебае дали да запише курса, защото му се струва много работа, ще кажа — давайте! Ще бъде забавно, ще научите много, ще създадете полезни контакти и след време ще си благодарите. :)

    За да стане добре този курс, всички заедно трябва да работим над комуникацията помежду си (включително и между вас самите). От екипа определено не сме страшни и ако изглежда, че "храним" някого, то е по-скоро инцидентно и рядкост. Може да се обръщате към нас с всякакви (странни) въпроси, готови сме да дебъгваме и да отговаряме — питайте ни без колебание каквото и да е, идвайте в почивките между лекциите, задавайте въпроси, говорете си с нас, говорете си помежду си. Моята роля в курса ще е по-скоро помощ с административни неща, но може и да ми видите лицето на някоя от лекциите :)

    Ще ви хареса. Приятно прекарване на курса и очакваме с интерес да прочетем вашето представяне – пишете смело. :)

  2. Здравейте и от мен!

    На мен се пада възможността да ви обясня по-практичната част от Machine Learning алгоритмите и да ви подканя да ги ползвате за решаване на различни проблеми.

    Малко автобиографични данни: Програмирам и се занимавам с компютри от малък. Имам почти десетилетие опит по ТД. По същество, преди пет години се срещнах с ML. Много се накефих и горе-долу зарязах всичко останало правейки само ML. Направих докторантура в областта. Публикувах статии в журнали като Neural Networks, Neurocomputing, Procedia Computer Science и др. Чак сега започвам да харесвам писане на тестове, но не пиша достатъчно. Но пък обичам да си автоматизирам работата. Последната година съм прекарал далеч повече време в срещи, планиране, брейнсторминг и синхронизация между хора и екипи отколкото в писане на код или директна работа по ML модели.

    Друго... обичам да летя с парапланер, да карам колело и сноуборд и да говоря за това.

    До скоро :)

  3. Здравейте!

    Казвам се Йордан, но приятелите ми ме наричат Кънев(доста Данчовци сме в компанията). В момента съм 3-ти курс, специалност Информационни системи. Занимавам се професионално с програмиране от началото на 12-ти клас. Мога да кажа, че започнах да разбирам какво правя преди около 6 месеца. Започнах като ASP.NET developer. Постепенно навлязох в изграждането на ERP системи. Най-обичам системи, които описват метадата на метадатата - направо да умреш от кеф! По едно време ми писна тази работа, тъй като беше доста еднотипна и смених направлението. Започнах работа, където продължавам и в момента, като Java Developer(през последните месеци пиша на NodeJS). Пишем приложения в областта на Unified Communications & Collaboration. Работата ми е тясно свързана с използване на протоколи като VoIP, SIP, AXL и други. Разработките ни са тясно свързани през повечето време със системите на Cisco. През свободното си време обичам да съм навън. Хобита са ми скачането с парашут, пътуване из страната и извън нея, състезания с коли, дрифт и почти всичко, което покачва адреналина. :)

    Това е от мен.

  4. Здравейте,

    Казвам се Георги и съм 3-ти курс компютърни науки. Занимавам се с компютри от доста малък, но програмирам едва от 11-ти клас. Харесва ми да измислям, имплементирам и оптимизирам интересни алгоритми. Machine learning звучи интересно и се надявам да науча нещо ново и забавно в този курс. През свободното си време катеря планини или просто пътувам, излизам с приятели и търся приключения :D

    Поздрави!

  5. Привет!

    Аз съм Калоян, и съм 3та година Софтуерно Инженерство. Пиша код от малко повече от 7 години (иронично, започнах с 2 видеота за Python в KhanAcademy), но въпреки това съм скаран с всичко хардуерно. Преди 3 години ФМИ и голяма ERP software компания се надпреварваха за вниманието ми - ФМИ победи. Оттогава семестрите ми са purely dedicated to science.

    В момента основните ми интереси лежат в алгоритми, AI и статистика; с AI планирам да продължа да се занимавам и след бакалавъра. Напоследък започвам да развивам набъбващ интерес към математиката като цяло, нещо което преди няколко години не съм си и представял, че мога да напиша. С областта на machine learning се занимавам от това лято, когато работата ми беше свързана с реализаране и използване на базови neural networks модели на Wolfram Mathematica (e.g. Backpropagation). Въпреки това нямам опит нито с Python-ските библиотеки, нито с езика като цяло.

    Извън CS обичам да чета фикционна литература, да гледам добри филми, и да се правя че свиря. Имам интерес към историята до степен, че едвам се навих да запиша ФМИ, а не Исторически. Освен това обичам да играя баскетбол, и винаги търся още хора за стрийт игри през уикенда ;)

  6. Здравейте,

    Казвам се Анджелин и карам магистратура "Изкуствен интелект".

    От 3-4 години се занимавам професионално с програмиране - правя главно .NET приложения - десктоп, уеб, замарин и прочие, но не само. Страстта винаги ми е била в С++. За щастие понякога ми се отдава и тази възможност. :smile: Записах изкуствен интелект, защото исках да разбера как работи, та все повече се зарибявам. Писах веднъж една невронна мрежа, която да разпознава жанрове на песни, която горе-долу работеше добре (колкото може да се очаква от първа мрежа) :smile:

    През свободното си време пиша разни приложения, nuget пакети, мобилни приложения, с един приятел пишем една система с уеб апи на С++ (доста е забавно). Като цяло съм фен на open-source community-то. Обичам понякога да разцъквам WoW (главно WoTLK). Хоби ми е и да се ровя из скриптовете на бекенда и да пипам по разни неща. Понякога играя и билярд :smile:

    Поздрави

  7. Привет,

    Аз съм Мартин, 4ти курс Статистика.

    За последните 3 години смених 6 различни позиции в 3 различни фирми, като на на 1вите 2 места бяха по ... вебаджийски .. В момента пиша на Python/Bash/MATLAB.

    Ще ми се в бъдеще да се занимавам с ML/Статистика или нещо по- сърврърно ориентирано(DevOps/Ops/Scripting).

    Кефя се на ски/преходи по планините/progressive rock

  8. Здравейте,

    Аз съм Стилиян, трети курс Компютърни Науки.

    От университета страшно много се зарибих по Дискретни структруи, Дизайн и анализ на алгоритми, ООП (което даже преподавах един семестър), C++, C и Linux, в следствие на което сега работя за телеком компания на C++ (използваме Boost като библиотека). Tам се занимавам също с Bash Shell Scripting, както и с Networking неща. Също така обичам да разучавам как работи като цяло Linux, съответно и системното програмиране ми е интересно. Но карайки курсове като този, осъзнавам, че има още много неща, които ми харесват и с удоволствие бих се занимавал с тях.

    Като хобита - играя тенис на маса и футбол в два отбора (единия на малки вратички с фирмата, в която работя, а другия на голям терен в Южната Окръжна на София :D). Мачовете понякога са доста селски и има шанс за контузии, ама се пазя някак си...

    Две години ходих на тренировки по бразилско жиу-жицу и на репетиции по импровизационен театър нон-стоп (даже и представления изнасяхме), но прекъснах, защото станаха прекалено много хобитата. Също така обичам да чета неща за икономика, политика, история, физика, география, както и най-различен тип книги.

    Поздрави!

  9. Гига, мега, квази накратко:

    • Георги, Жоро или както ви е удобно
    • Информационни системи
    • четвърти курс
    • с интерес към всичко което се занимава с технологии
    • любител на избираемите дисциплини във фми, които носят стойност със себе си

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.